Cine vrei să devii?

 

Te-ai întrebat vreodată de ce este atât de greu să te ții de obiectivele tale?

Presupunând că ai trecut prin tot procesul de evaluare a punctului de pornire, ți-ai formulat obiective clare, pozitive, măsurabile, relevante, realizabile și ți-ai setat și un orizont de timp potrivit pentru a le îndeplini, le-ai formulat pozitiv, le-ai împărțit în acțiuni mai mici, concrete, care să te ducă la rezultatul final…..

Șiiiii….. Le faci o zi, o săptămână, două… Iar apoi?

De ce devine atât de greu?

James Clear elucidează misterul în cartea sa, Atomic Habits. El spune că schimbarea comportamentală are trei niveluri:

🔸o schimbare a rezultatelor – adică acolo unde se opresc majoritatea celor care își stabilesc rezoluții sau obiective de Anul Nou. Pe scurt, ceea ce obții la final.
🔸o schimbare a procesului de acțiune – adică modul în care ne stabilim sistemul de acțiuni care să ne faciliteze rezultatul dorit. Pe scurt, cum obții rezultatul.
🔸o schimbare a propriei identități – cine vrei să devii, ce fel de om ar obține rezultatele dorite și ar trăi în felul în care visăm.

Când te concentrezi la cine vrei să devii și lucrezi activ la a-ți schimba convingerile despre sine, îți asumi o nouă identitate. Drept urmare, îți este mult mai ușor să îți menții motivația și să adopți comportamentele care să te poarte mai aproape de visurile tale.

Un comportament în conflict cu propria identitate nu va dura.

Una este să spui că ești o persoană care vrea ceva, și cu totul altceva este să susții că ești acel ceva. Adevărata schimbare vine din schimbarea de identitate.

Poți adopta un obicei cu ajutorul motivației, însă ceea ce te va face să continui să mergi mai departe și să susții motivația pe termen lung este dacă acel obicei devine o componentă a cine ești tu.

În cazul meu, îmi puneam obiective să citesc un anumit număr de cărți, pentru că știam cât de mult îmi plăcea să citesc în copilărie. De fapt, până prin facultate devoram cărțile pe bandă rulantă. Ei bine, deși îmi setam numărul de cărți de citit, nu reușeam să citesc. Mereu găseam ceva de făcut. Am devenit acea persoană foarte ocupată, cu mult prea multe de făcut, apoi mama care nu mai are timp de nimic și care preferă să se uite aiurea la televizor sau pe social media decât să deschidă o carte. Cărțile le cumpăram totuși, da? Însă până când nu m-am reconectat cu acea parte din mine care este o cititoare avidă și care preferă de cele mai multe ori să citească seara, nu am reușit să schimb aproape nimic.

Așa că, invitația mea pentru tine astăzi este să te gândești cine vrei să fii.

Ce fel de persoană face ceea ce-ți dorești tu?

Cât de mult te identifici deja cu această persoană?

Dacă vrei ca 2023 să fie diferit și să alegi doar acele obiective care chiar contează pentru tine, pentru care ai energie și care se potrivesc în contextul vieții tale așa cum este ea acum, vino la workshop-ul „Încheie anul cu claritate”.

Înscrie-te pe lista mea de corespondență ca să afli cu prioritate informații despre resursele și programele pe care le creez cu drag pentru clienții mei. Te asigur că inbox-ul tău va fi tratat cu respect și că te poți dezabona în orice moment.

Abonează-te la Fragmente de Suflet