Ce face un coach?

Un coach este profesionist care te susține să-ți atingi potențialul maxim, prin întrebările potrivite și fără a-ți oferi sfaturi, soluții sau opinii personale. 

Este poate dificil de înțeles de ce ai plăti pe cineva care să nu îți dea nicio soluție. Când te frământă o problemă atât de mult încât să apelezi la un specialist, de obicei vrei un răspuns clar care să îți rezolve situația. Vrei pași concreți despre cum să ajungi la rezultate. Și exact asta primești în coaching, doar că într-un mod diferit decât te aștepți. Tu găsești pașii. Tu setezi ritmul. Și, în felul acesta, descoperi cât de bine se simte să ai puterea de a decide. Ce să faci, cât să faci, când să faci, cum să faci, cu cine să faci.

S-ar putea să descoperi că singurul lucru pe care îl poți face acum este să nu faci nimic, ci eventual doar să mai cântărești alternativele pentru un timp. Și asta este perfect în regulă.

Sau să descoperi că un nou mod de a privi o situație face să dispară ceea ce considerai inițial o problemă. Se mai întâmplă și asta și revelația vine cu ușurare și cu multă liniște.

Cât de relevante ar fi pentru tine soluțiile mele? Chiar și atunci când treci prin (aparent) aceeași situație, modul tău propriu de percepție face ca experiența ta să fie diferită de a mea. Niciodată nu putem pretinde că înțelegem cu adevărat cu ce se confruntă cineva, deci ce a funcționat pentru mine sau pentru alte persoane într-o situație similară s-ar putea să nu funcționeze pentru tine.

Și apoi, cum aș putea eu să îți recomand să-ți schimbi locul de muncă, să faci sau nu (încă) un copil, să pleci dintr-o relație sau să începi una, sau orice altceva, având în vedere că nu sunt eu cea care trăiește viața ta? Fiecare este responsabil să-și găsească soluțiile potrivite pentru sine, adaptate propriei experiențe, cu propriile resurse, ținând cont de propriile valori.

Un coach facilitează. Ghidează. Sondează profunzimile. Pune întrebări pentru a te aduce mai aproape de propriul adevăr. Îți evidențiază cuvintele pe care poate nici nu realizezi că le spui sau stările în care poate nici nu-ți dai seama că te afli. Iar toate acestea îți relevă opțiunile pe care le ai la îndemână. Ce alegi este numai și numai decizia ta și este minunat să fie așa!

Înscrie-te pe lista mea de corespondență ca să afli cu prioritate informații despre resursele și programele pe care le creez cu drag pentru clienții mei și pentru a primi oferte preferențiale. Te asigur că inbox-ul tău va fi tratat cu respect și că te poți dezabona în orice moment.

Abonează-te la Fragmente de suflet