Cum poate arăta iubirea de sine? (I)

Multă lume asociază iubirea de sine cu egocentrismul, egoismul sau doar cu partea de „pampering”, de răsfăț, de concentrare aproape exclusivă pe îngrijirea fizică.

În seria de articole „Cum poate arăta iubirea de sine?” îmi propun să demitizez aceste idei și să îți arăt cum altfel poate să se manifeste iubirea față de propria persoană.

Sunt nenumărate feluri sănătoase prin care ne afirmăm iubirea și respectul de sine.

I. Stabilirea unor limite sănătoase

Iubirea de sine înseamnă să-ți cunoști valoarea și să te respecți suficient de mult încât să îți stabilești limite sănătoase în toate aspectele vieții tale, inclusiv în relații, la muncă sau în timpul tău liber.

Uite câteva exemple:

🔸Spune NU când te simți copleșită și nu mai ai capacitatea să preiei nimic altceva. Poate fi o sarcină în plus la serviciu, o invitație cu prietenii în oraș, un client care are nevoie de tine imediat sau copilul care-ți cere un alt fel de mâncare. Nu îți spun să refuzi by default, însă dacă ești la limita capacității tale, ori refuzi, ori renunți la altceva. You can’t do all fără să explodezi.

🔸Definește care este perimetrul tău de suportabilitate și care este granița peste care nu permiți nimănui să treacă. Apoi comunică asta persoanelor care trebuie să cunoască aceste limite:

  • Pot prelua sarcini atâta timp cât le pot acorda atenția cuvenită în programul normal de lucru.
  • Înțeleg că programul tău îți permite să lucrezi cu mine doar după ora 18, însă eu sunt în forma mea maximă și te pot susține adecvat doar în intervalul x.
  • Weekend-ul este dedicat familiei.
  • Nu îmi place atunci când mi te adresezi așa, voi fi nevoită să întrerup conversația noastră dacă mai continui în felul acesta.

🔸Exprimă-ți sentimentele atunci când cineva ți-a încălcat o limită. Uite, când tu faci / spui asta, eu mă simt judecată / furioasă / jignită. Fă-o calm și asertiv și cu focus pe comportament, nu pe persoană.

🔸Ia-ți timp pentru tine periodic și fă ce-ți place ca să-ți încarci bateriile și să fii în cea mai bună formă și disponibilitate emoțională pentru restul. Poți chiar să ceri time off ca să-ți exprimi în siguranță orice a venit la suprafață atunci când cineva ți-a încălcat limitele. Bun, mă simt așa și-mi vine să urlu / să plâng, am nevoie să fiu lăsată în pace 10 minute ca să procesez și să-mi revin.

Poate fi copleșitor să începi să pui limite, să le comunici asertiv și să le protejezi dacă nu ești obișnuită să o faci, însă aceasta este una dintre ele mai mari dovezi ale respectului și ale iubirii față de propria persoană.

Cu care dintre ele te simți deja confortabil și unde mai ai nevoie de exercițiu? 

În luna iubirii investește în tine! Oferă-ți timpul de a explora ce este important pentru tine și descoperă magia pe care o aduc claritatea și deciziile luate în acord cu ce-ți spune inima. Pachetul „Love Yourself First”, cu 3 sesiuni de coaching, este creat special pentru asta. Apasă pe butonul de mai jos pentru detalii.

Înscrie-te pe lista mea de corespondență ca să afli cu prioritate informații despre resursele și programele pe care le creez cu drag pentru clienții mei. Te asigur că inbox-ul tău va fi tratat cu respect și că te poți dezabona în orice moment.

 

Abonează-te la Fragmente de Suflet