Cum poate arăta iubirea de sine? (III)

Multă lume asociază iubirea de sine cu egocentrismul, egoismul sau doar cu partea de „pampering”, de răsfăț, de concentrare aproape exclusivă pe îngrijirea fizică.

În seria de articole „Cum poate arăta iubirea de sine?” îmi propun să demitizez aceste idei și să îți arăt cum altfel poate să se manifeste iubirea față de propria persoană.

Sunt nenumărate feluri sănătoase prin care ne afirmăm iubirea și respectul de sine.

III. Prioritizează-ți nevoile!

Să te iubești pe tine înseamnă să fii atentă și la propriile tale nevoi și să le pui pe lista ta de priorități, în loc să le sacrifici pentru a face mereu loc pentru altceva. Ca să poți face asta, ai nevoie să știi ce este important pentru tine și să te asiguri că acele lucruri se și întâmplă.

Uite cum ai putea să faci asta:

🔸Observă-te cu atenție. Cultivă conștientizarea de sine, conectează-te cu tine din ce în ce mai des ca să înveți cum să-ți asculți vocea interioară. Uneori, nevoile tale nu-ți sunt evidente, dar dacă înveți să sondezi cu blândețe orice ți se întâmplă, ai să descoperi multe lucruri care îți fac sau nu plăcere. În spatele lor stau nevoile tale, care fie sunt împlinite, fie nu. Fără această stare de awareness s-ar putea să le scapi din vedere.

🔸Identifică-ți nevoile. Mână în mână cu primul pas (awareness) vine identificarea nevoilor. Acordă-ți timp să te întrebi care sunt lucrurile care contează cu adevărat pentru tine. Ce este ne-negociabil? Care sunt acele lucruri fără de care calitatea vieții tale ar fi afectată semnificativ? Ce-ți aduce bucurie, siguranță, împlinire, conexiune? Cu ce frecvență vrei să se întâmple?

🔸 Planifică-le. Scrie aceste lucruri în agendă. Fă-le vizibile, include-le pe lista de „to do”, pune-le în calendar. Whatever helps. Altfel ai mari șanse să constați că nu ai avut timp de ele. Au rămas undeva, identificate, dar nu le-ai transpus în realitate pentru că au rămas în cutiuța de „o să le fac eu cândva”.

🔸Liniștește-ți mintea. Fă activități care te relaxează, concentrează-te la o singură activitate o dată (multi-tasking is a lie!), bucură-te de momentul prezent, meditează, ieși în natură, respiră conștient, uită-te încet și cu atenție în jurul tău și observă ce te înconjoară, ia pauze periodic sau pur și simplu nu face nimic!

🔸Pune limite și învață să spui nu. Comunică ce vrei să faci și fă întocmai. Evaluează din punct de vedere al importanței și al urgenței orice vine peste ceea ce ți-ai propus tu. Nu este nici important și nici urgent? Refuză fără regrete! Este important, dar nu atât de urgent? Programează într-un alt moment. Este și urgent și important? Cât de urgent, cât de important față de ce aveai deja planificat? Ce se întâmplă dacă nu faci atunci? Challenge everything & adapt. Dar nu spune da la tot by default. Dacă simți nevoia, poți revedea articolul despre stabilirea unor limite sănătoase.

🔸Fii blândă cu tine. Pe măsură ce înveți cum să-ți prioritizezi nevoile, s-ar putea să mai deviezi de la plan și să cazi în vechile tipare. Nu te judeca, e work in progress. Observă din nou ceea ce simți și primește cu blândețe și compasiune orice iese la iveală. Iartă-te pentru ce nu-ți iese așa cum vrei și fii conștientă că faci mereu tot ce poți mai bine cu resursele pe care le ai la dispoziție.

Când îți prioritizezi nevoile, faci mai mult din ceea ce face ca viața ta să fie worth living. Ești bucuroasă, îți umpli paharul, se revarsă în exterior. Iar asta se simte automat și în bunăstarea celor din jurul tău!

În luna iubirii investește în tine! Oferă-ți timpul de a explora ce este important pentru tine și descoperă magia pe care o aduc claritatea și deciziile luate în acord cu ce-ți spune inima. Pachetul „Love Yourself First”, cu 3 sesiuni de coaching, este creat special pentru asta. Apasă pe butonul de mai jos pentru detalii.

Înscrie-te pe lista mea de corespondență ca să afli cu prioritate informații despre resursele și programele pe care le creez cu drag pentru clienții mei. Te asigur că inbox-ul tău va fi tratat cu respect și că te poți dezabona în orice moment.

 

Abonează-te la Fragmente de Suflet