Cum poate arăta iubirea de sine? (II)

Multă lume asociază iubirea de sine cu egocentrismul, egoismul sau doar cu partea de „pampering”, de răsfăț, de concentrare aproape exclusivă pe îngrijirea fizică.

În seria de articole „Cum poate arăta iubirea de sine?” îmi propun să demitizez aceste idei și să îți arăt cum altfel poate să se manifeste iubirea față de propria persoană.

Sunt nenumărate feluri sănătoase prin care ne afirmăm iubirea și respectul de sine.

II. Ai grijă de tine!

Un alt indicator important al iubirii de sine este modul în care ai grijă de sănătatea ta fizică, mentală și emoțională. Asta include să dormi suficient, să ai o alimentație sănătoasă, precum și o activitate fizică, dar și timp să te relaxezi și să-ți încarci bateriile.

Când te iubești pe tine, aspectele acestea nu sunt o întâmplare, ci o alegere conștientă pe care o faci în mod obișnuit.

Uite câteva exemple:

🔸Prioritizează odihna. Este foarte important să dormi 7-8 ore pe noapte și, în mod ideal, să fii deja adormită în intervalul 22-02, când corpul începe un intens proces de reparare fizică. Cel psihologic urmează apoi, până pe la 6 dimineața. Poți adormi mai ușor dacă îți creezi o rutină de somn relaxantă și predictibilă, departe de ecrane și medii zgomotoase.

🔸Mănâncă sănătos. O dietă echilibrată și nutritivă îți furnizează tot ce ai nevoie pentru a-ți menține sănătatea, plus că ai să te bucuri de un nivel de energie de invidiat pe parcursul zilei. Secretul este să îți pui pe farfurie 1/2 legume, 1/4 proteine și 1/4 carbohidrați. Bonus dacă optezi pentru carbohidrații integrali și limitezi consumul de zahăr și mâncăruri super procesate.

🔸 Mișcă-te! Energia are nevoie să circule, iar corpul tău are nevoie de mișcare. Încearcă diverse activități – jogging, înot, dans, pilates, yoga, plimbări, urcat pe scări – vezi care-ți place, pe care o poți integra cu ușurință în ritmul vieții tale și ține-te de asta!

🔸Liniștește-ți mintea. Fă activități care te relaxează, concentrează-te la o singură activitate o dată (multi-tasking is a lie!), bucură-te de momentul prezent, meditează, ieși în natură, respiră conștient, uită-te încet și cu atenție în jurul tău și observă ce te înconjoară, ia pauze periodic sau pur și simplu nu face nimic!

🔸Cere ajutor. Să-ți spun un secret: nu este nevoie să le faci tu pe toate! Este ok să ceri și să accepți ajutor. Asta nu te face mai puțin demnă de respect sau de iubire. Dacă bunica se oferă să-i dea copilului de mâncare la pachet, primește cu bucurie. Ba, știi ce, sun-o și roag-o să-ți facă o supă din aia bună când tu sau copilul sunteți bolnavi. Roagă un vecin să preia un colet când tu nu ești acasă și nu s-a potrivit programul cu al curierului. Fă-ți controale de sănătate periodice. Familia, prietenii, vecinii și specialiștii sunt rețeaua ta de suport. Apelează la ea cu încredere!

🔸Urmează-ți pasiunile. Orice ți-ar plăcea să faci, găsește o modalitate să acorzi mai mult spațiu acestor activități în viața ta. Fie că vorbim de citit, desenat, pictat, modelat în lut, grădinărit, călătorii, drumeții pe munte, sau orice altceva îți umple sufletul de bucurie, fă-le loc în „agendă”.

Care este rețeta ta unică prin care ai grijă de tine?

În luna iubirii investește în tine! Oferă-ți timpul de a explora ce este important pentru tine și descoperă magia pe care o aduc claritatea și deciziile luate în acord cu ce-ți spune inima. Pachetul „Love Yourself First”, cu 3 sesiuni de coaching, este creat special pentru asta. Apasă pe butonul de mai jos pentru detalii.

Înscrie-te pe lista mea de corespondență ca să afli cu prioritate informații despre resursele și programele pe care le creez cu drag pentru clienții mei. Te asigur că inbox-ul tău va fi tratat cu respect și că te poți dezabona în orice moment.

 

Abonează-te la Fragmente de Suflet